Wednesday, November 23, 2011

Bekas Simpanan Susu Ibu Perahan

Salam.
Bagi ibu-ibu yang baru melahirkan, terutama mereka yang bekerjaya, sudah tentu mula memikirkan bila patut mula memerah susu dan bagaimana cara/bekas penyimpanan yang betul untuk susu ibu perahan.
Bila patut mula memerah?
Ibu-ibu digalakkan mula memerah susu dalam tempoh 2 minggu selepas melahirkan/ seawal 1 minggu selepas melahirkan/ bila-bila masa apabila ‘breast’ anda mula membengkak.
Terdapat dua cara/bekas penyimpanan susu ibu perahan iaitu sama ada menggunakan BPA Free botol/kiub simpanan susu ibu atau menggunakan plastic simpanan susu ibu. Penggunaan botol adalah lebih mudah kerana ‘probability’ untuk susu ibu perahan tumpah adalah lebih kurang berbanding penggunaan plastic. Di samping itu, ianya lebih mudah untuk memanaskan susu ibu perahan kerana susu ibu perahan boleh dipanaskan terus menggunakan botol tersebut. Jika menggunakan plastic, ibu-ibu perlu memindahkan terlebih dahulu susu ibu perahan tadi ke dalam botol sebelum dipanaskan. Selain itu, untuk simpanan susu ibu perahan yang lebih tahan lama, penggunaan botol dipercayai lebih baik berbanding palstik. Namun, penggunaan plastic simpanan lebih jimat dari segi kewangan dan ruang penyimpanan.
Saya amat menggalakkan ibu-ibu di luar sana menyimpan susu ibu perahan menggunakan bekas simpanan susu ibu yang betul. Simpanlah di dalam bekas bebas BPA (BPA Free) untuk mengelakkan bayi kita termakan/ terminum bahan-bahan kimia yang tidak baik untuk kesihatan bayi.

No comments:

Post a Comment